Wat anderen zeggen over Denk-beeldend

Op de vraag 'voor welk probleem of hulpvraag kwam je naar Denk-beeldend?' zijn deze antwoorden gegeven:

" Ik was mezelf kwijtgeraakt door jarenlang veel life events. Zat in verkeerde automatische patronen. Ik wilde leren om beter stil te staan wat van mij is en wat van de ander. Mezelf beter begrenzen. Ik denk zelfs heel basaal: weer gaan voelen." (vrouw, 39 jaar, december 2021)

 

"Verwerken traumatische herinnering en langdurig ziek zijn door covid." (vrouw, 59 jaar, januari 2022)

 

"Ik had last van een milde langdurige depressie.  Ik was neerslachtig en erg hard voor mezelf. Ik veroordeelde mezelf en legde de lat steeds hoog, dat ik nergens echt voldoening uit haalde. Ik vond het moeilijk om stil te staan bij wat ik voelde en had een soort gescheiden geest: emoties die riepen om aandacht, mijn ratio die daar geen gehoor aan wilde geven en ze neersabelde. Ik voelde veel angst voir wat in me zat en veel frustradat ik niet 'gewoon' kon doen. (Man, 36 jaar, maart 2022)

 

"Mijn gevoel leren kennen." (vrouw, 52 jaar, april 2022)

 

"Faalangst en niet mezelf in de weg zitten" (vrouw, 51 jaar, september 2022)

Op de vraag 'waarom koos jij juist voor beeldende therapie? zijn deze antwoorden gegeven:

"Ik had het idee dat ik als therapeut prima kon praten. Genoeg praat therapie en coaching gehad. Wilde ervaren! En ik houd er van om creatief bezig te zijn; iets wat ik ook verloren was en weer terug heb gevonden." (vrouw, 39 jaar, december 2021)

 

"Omdat ik vooral rationeel denk, wilde creatieve kant ook meer ontwikkelen." (vrouw, 59 jaar, januari 2022)

 

"Eigenlijk had ik een paar redenen om te kiezen voor beeldende therapie: 1: Ik gebruik kunst, muziek en tekenen al langer als uitlaatklep, dus het leek me logisch om dat ook als therapie te doen 2: Bij alleen praten over mezelf ga ik snel een rationele kant op. Beeldende therapie leek me een goede manier om te doorvoelen wat ik meemaakte, in plaats van het te analyseren. 4: Praten over mezelf vind/vond ik moeilijk en confronterend. Het leek me fijn om ondertussen met iets bezig te zijn. 3: Bij Denk Beeldend kon ik snel starten met sessies. Uiteindelijk heb ik een combinatie gehad van beeldtherapie en gesprekken met een psycholoog. Ik vond de twee aanpakken naast elkaar heel prettig." (Man, 36 jaar, maart 2022)

 

"Bij reguliere therapie ( gesprekken )kwam ik niet verder." (vrouw, 52 jaar, april 2022)

 

" ik had al verschillende andere dingen geprobeerd en ik had het gevoel dat ik niet diep genoeg kwam met woorden. Beelden zeggen meer dan woorden." (vrouw, 51 jaar, september 2022)

Op de vraag ' wat is volgens jou de kracht van beeldende therapie?' zijn deze antwoorden gegeven:

"niet hoeven praten, gevoelens ervaren, je krijgt inzicht in gevoelens, gedachten en gedrag, je krijgt inzicht in je problemen, je leert stil te staan bij het hier en nu, je leert je grenzen te ervaren, je leert omgaan met anderen, je leert over psychische gezondheid, Hoe het ook met je gaat, beeldende therapie is altijd passend." (vrouw, 39 jaar, december 2021)

 

- "gevoelens ervaren, je krijgt inzicht in gevoelens, gedachten en gedrag, je wordt creatiever, je leert stil te staan bij het hier en nu, je leert je grenzen te ervaren, je leert over psychische gezondheid". (man, 36 jaar, maart 2022)

 

"je sterke kanten ervaren, gevoelens ervaren, je krijgt inzicht in gevoelens, gedachten en gedrag, je krijgt inzicht in je problemen, je leert stil te staan bij het hier en nu, je leert je grenzen te ervaren." (vrouw, 52 jaar, april 2022)

 

" de kracht is dat je gevoelens kan gaan ervaren, en inzicht krijgt in gevoelens en patronen. Ik kon beter stil staan bij het hier en nu." (vrouw, 51 jaar, september 2022)

Op de vraag 'Hoe heeft beeldend werken jou geholpen?'zijn deze antwoorden gegeven:

- "Ik voel veel directer wat er werkelijk in mij leeft. Ook heel bijzonder hoe mijn beeldend werk zoveel aanraakt en spiegelt voor mij. Soms gebeuren er tijdens de sessies heel verrassende dingen, de ene keer mooi en fijn, de andere keer erg confronterend. Mirjam weet me ook heel goed de essentie te laten ontdekken. Ik herken in mijn dagelijks leven veel beter de patronen die ik in het beeldend werk ook ben tegen gekomen." (vrouw, 53 jaar)

 

- "Mirjam heeft me geholpen weer in contact te komen met mijn gevoel en mij handvaten gegeven bij het uiten hiervan." (man, 34 jaar)

 

- "Vertragen. Stilstaan. Ervaren. Voelen. Beleven. Op andere manier kijken. Uiten van mijn binnenwereld. Beeldend maken van gevoelens, gedachtes, verlangens, zorgen..enz." (vrouw, 39 jaar)

 

- "Geleerd om te voelen/ervaren/op intuïtie afgaan. Door de traumatische dromen te schilderen, is de scherpte en de angst er vanaf. De therapie heeft me ook vertrouwen gegeven om naar mezelf te kijken en anders met emoties om te gaan. Ze te herkennen, erkennen en toe te laten. Ik heb handvatten gekregen om zelf met emoties (negatieve en positieve) om te gaan." (vrouw, 59 jaar)

 

"De therapie heeft niet alleen geholpen een probleem op te lossen en om te leren gaan met emoties. Prettig dat je (Mirjam) zo rustig, vaak op de achtergrond toch sturing kon geven en ervoor zorgde dat ik toch steeds weer een stap verder kwam. Tot slot vind de therapie een verrijking van mijn persoonlijkheid."

 

"Aan het begin van mijn beeldende therapie wist ik niet zo goed wat ik ervan kon verwachten en wat het voor mij zou betekenen. Samen met Mirjam heb ik dit mogen ontdekken en ervaren. Ik heb veel fijne gesprekken gevoerd met Mirjam; regelmatig emotionele gesprekken, maar we hebben ook vaak gelachen en luchtige gesprekken gehad. Mirjam heeft mij inzichten gegeven. Inzichten die ik ergens misschien al wist, maar het helpt als iemand anders ze uitspreekt en je erin begeleidt om de inzichten te kunnen plaatsen. 
Mirjam luistert, vult je aan en geeft je net dat duwtje in de rug en de bevestiging die je nodig hebt. Ze laat je vrij in de beeldende activiteiten, maar kan je ook een tip geven als dat nodig is.
Aan het begin was ik erg opzoek naar woorden zodat ik dingen beter zou kunnen begrijpen. Mirjam heeft mij laten inzien en mij laten voelen dat je soms geen woorden nodig hebt en alleen maar hoeft te voelen. Aan het begin van een beeldende activiteit kon ik soms denken: "Wat gaat dit mij nu helpen of duidelijk maken?" Maar steeds weer brachten de activeiten achteraf veel inzicht en duidelijkheid. Zeker door er met Mirjam over te praten.  

 

Door de sessies bij Mirjam heb ik trots en vertrouwen in mijzelf kunnen ontwikkelen. Ik ben er ontzettend blij mee dat ik de stap heb durven nemen om contact op te nemen met Mirjam. " (vrouw, 34 jaar, in maart 2020)
Ik vond het mooi om te zien hoe ik tijdens het werken ontzettend veel patronen liet zien die ik op andere momenten ook volgde. Dat heeft me erg geholpen bij het herkennen van gedachten, gevoelens en het duiden van frustraties. Daarna kon ik voor een heleboel dingen de vraag stellen: "is dit nodig" "is dit helpend?" Dus het werd makkelijker om patronen te doorbreken en gedachten naast me neer te leggen. Misschien niet per se een gevolg van beeldend werken, maar wel van gesprekken die ontstonden en de input van Mirjam: ik ben een stuk milder geworden. Ik had vaak een soort van mindguard aan staan voor donkere gedachten of zwarte humor: 'dat mag je niet denken'. Het is juist een onderdeel van wie ik ben. Dat waardeer ik nu meer en ik durf het meer aan anderen te laten zien. Ik kwam sessies vaak binnen met eisen aan het werk dat ik ging maken. Het moest allemaal episch zijn. Nu kan ik beeldend werken ook doelloos gebruiken als ontspanning. Volgens mij gaat dat me de komende jaren ontzettend veel helpen. Niet alleen om rustig te blijven, maar ook om onverwacht mooie dingen te maken en trots te zijn op wat er zomaar uit mijn vingers rolt. (man, 36 jaar, maart 2022)
"Gedachtenstroom op gang brengen, leren open stellen, loskomen van vaste veilige modus." (vrouw, 52 jaar, april 2022)
" Door mezelf te ontrafelen heb ik mijn afremmingssysteem gelokaliseerd en uitgeschakeld. Ik kon nare situaties accepteren door nare gevoelens de ruimte te geven en te merken dat ik ze kan beleven en niet uit de weg hoef te gaan. Dat ze van waarde zijn, dat ze juist iets positiefs kunnen ontwikkelen." (vrouw, 51 jaar, september 2022)

 

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je vanaf nu op de hoogte gehouden worden van de activiteiten van Denk-beeldend? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

De eerste nieuwsbrief wordt eind september verstuurd!